VİZYONUMUZ

SLAPP davalarının hak savunucularını, gazetecileri ve yurttaşları susturamadığı; ifade özgürlüğü, demokratik katılım ve hukukun üstünlüğünün güvence altında olduğu bir Türkiye ve dünya için öncü ve ilham veren bir sivil toplum aktörü olmak.

MİSYONUMUZ

SLAPP İZ Derneği, SLAPP davalarıyla hedef alınan birey ve kurumlara hukuki ve iletişimsel destek sağlar. Bu davaları belgeleyip analiz eder; ulusal ve uluslararası mekanizmalar nezdinde savunuculuk yürütür, kamuoyunda farkındalık yaratır ve politika değişiklikleri için çözüm odaklı öneriler geliştirir.

Stratejik Hedeflerimiz (2025 – 2028)

1. Doğrudan Destek

SLAPP mağdurlarına yönelik hukuki danışmanlık, temsil ve iletişim desteği sağlayarak adalete erişimlerini güçlendirmek.

2. Belgeleme, Araştırma & Görsel Anlatım

○ SLAPP davalarını sistematik olarak belgelemek, analiz raporları ve gölge raporlar hazırlayarak Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği gibi uluslararası mekanizmalara sunmak.

○ Türkiye’de bu alandaki ilk belgesel yapımlarını hayata geçirerek mağdurların hikâyelerine ses vermek, geniş kitlelerde farkındalık ve toplumsal diyaloğu güçlendirmek.

3. Politika Değişikliği

Sivil toplumla iş birliği içinde, Türk Ceza Kanunu ve Basın Kanunu’nda SLAPP’leri önleyecek yasal reform önerileri geliştirmek ve karar alıcılara sunmak.

4. Kapasite Geliştirme

Gazeteciler, avukatlar ve insan hakları savunucuları için çevrim içi ve yüz yüze atölyeler, eğitim programları ve sertifikalı kurslar düzenleyerek toplumsal dayanıklılığı artırmak.

5. Ağ Kurma & İş Birlikleri

Ulusal ve uluslararası paydaşlarla stratejik iş birlikleri geliştirerek dayanışmayı güçlendirmek, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmek.

6. Kurumsal Sürdürülebilirlik

AB fonları, bağımsız bağışlar ve çeşitlendirilmiş gelir kaynaklarıyla mali yapıyı güçlendirerek derneğin uzun vadeli sürdürülebilirliğini ve yüksek şeffaflık standartlarını güvence altına almak.

7. İzleme & Değerlendirme

Tüm projelerde ölçülebilir performans göstergeleri belirlemek; yılda en az iki kez etki raporu yayımlayarak bu raporları üyeler ve kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşmak.